Havearbejde på din altan er virkelig muligt! Vi forklarer, hvordan du gør dette

 

En undersøgelse fra landsstyret i 2013 om boliger og byggeri viste, at 23 % af alle boliger kun har altan og ingen have. Du er sandsynligvis på denne side, fordi du kun har en altan og gerne vil vide, hvad du skal tænke på, når det kommer til havearbejde på en altan. I denne blog kan du læse, hvad du skal huske på.

Når du vil have have på din altan, skal du tage mange forskellige faktorer i betragtning. De vigtigste faktorer er:

Placeringen af ​​din altan (nord, øst, syd eller vest)
Hvilke planter kan du sætte på altanen
Størrelsen på din altan
Bæreevnen på din altan
Gulvet og væggene
Vanding, beskæring og rengøring
tilbehør
Tager du ovenstående punkter i betragtning, vil du bemærke, at havearbejde på din altan er muligt, og du vil finde ud af, at det også er super sjovt. Læs hurtigt videre for alle de oplysninger, vi har indsamlet til dig.

Placeringen af ​​din altan
Når du skal i gang med havearbejde på din altan, er det vigtigste, at du først ved, hvilken placering din altan har. En nordvendt altan har mindre sol end en sydvendt altan. Det gør en nordvendt altan mere fugtig og visse planter vil vokse bedre, end hvis de var sydvendte.

Gulvet hvor du bor har også stor indflydelse på mængden af ​​sol du vil have hver dag. Bor du for eksempel på 14. sal, vil du have flere solskinstimer end en, der bor på 2. sal.

Først og fremmest skal du finde ud af, hvad placeringen af ​​din altan er. Du kan læse, hvordan du gør dette nedenfor.

Den nemmeste måde at finde ud af det på er at bruge din smartphone.

iPhone

Åbn “Maps”-appen.
I øverste højre hjørne vil du se et lille kompas, hvorpå du kan se, hvor nord er.
Drej telefonen mod nord, når haven er bag dig har du en have mod syd.
android telefon

Åbn Google Maps-appen.
Nederst til højre skal du klikke på ikonet med en cirkel med en udfyldt cirkel i. En ny cirkel vises øverst på skærmen med et kompasikon. Den røde pil er nord og den grå pil er syd.
Computer
Åbn din browser og gå til https://www.google.nl/maps/preview. Klik på ikonet med en cirkel med en udfyldt cirkel i. Når du gør dette, vises et kompasikon. Den røde pil er nord og den grå pil er syd.

Vi forklarer forskellene per lokation, hvor meget sol du har og hvilke planter du kan bruge.

Nordvendt altan
Hvis din altan vender mod nord, betyder det, at du har mindre sol, end hvis din altan vender mod øst, syd eller vest. Mindre sol betyder også, at din altan er mere fugtig. De fleste planter kan lide sol og vokser som følge heraf bedre. Plantevalget er derfor meget, men du kan stadig lave en meget flot altanhave.

Hvilke planter placerer du på en nordvendt altan?
Heldigvis er der masser af planter, der klarer sig godt med mindre sollys. Du kan for eksempel vælge:

begonier
Forårsfrø som Busy Lizzie, New Guinea Impatiens og Giant Balsam

fuchsiaer
Torenia
Periwinkle
dalens lilje
Jakobs stige

violer
Forglemmigej
mandlig troskab
bregner
Zennegreen
svingel
sige
dværgmispel
Fordelene ved en nordvendt altan

Om sommerdagene har du skygge og kølighed i længere tid.
På sommerdage bliver dit hus mindre hurtigt opvarmet, så du slipper for at køle huset ned.
Ulemperne ved en nordvendt altan

Ikke alle planter vokser godt på en nordvendt altan.
Nogle dage (især om vinteren) når solen måske slet ikke din altan.
Kan du lide at solbade? Så skal du ofte vente længe om sommeren, til solen har nået din altan.
Det forbliver koldere på din altan.
Fordi mindre sollys skinner, har du flere problemer med fugt. Dette gør havepuderne fugtigere og mere snavsede. Det er derfor klogt at købe havehynder af høj kvalitet, der er velegnede til dette.
Træmaterialer som et trægulv forbliver fugtige i lang tid og har ringe chance for at tørre helt ud. Som et resultat forringes kvaliteten hurtigere.
Belysning og farve
Fordi der er meget skygge på en altan, der vender mod nord, er det oftere mørkt. Når du bruger mange lyse farver i planter og dekoration, pifter din altan meget op. Tænk også godt over belysningen på din altan, montering af en ekstra loft- eller væglampe skader ikke.

Østvendt altan
Når din altan er placeret mod øst, vil du have meget sol, især om morgenen. Bor du højt oppe, vil du være den første til at nyde solen. Omkring middag begynder solen at forsvinde, og der skabes mere skygge på din altan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Have

Her er hvad du skal huske på, når du holder en havefest

  I denne vanvittige corona-tid er det ikke en god idé at holde en havefest. Forhåbentlig kan vi holde fester igen i sommeren 2021. I denne blog diskuterer vi alle facetter, der har at gøre med at holde en havefest. På denne måde ved du hurtigt, hvad du skal være opmærksom på, og hvordan du […]

Read More
Have

Havearbejde på et budget? Sådan gør man det

Havearbejde på et budget er et must for nogle, en sjov udfordring for nogle, og nogle vil bare ikke bruge for mange penge på deres have. Heldigvis er der mange forskellige måder at skabe en smuk have på med et lille budget. Vi har fundet ud af for dig, hvordan du gør dette. Du kan […]

Read More
Have

Laurbærkirsebær

Synes du også, at det er trælst, at forbipasserende og naboer har indkig i din have? Eller savner du noget grønt omkring dig, når det bliver køligere udendørs? En stor fordel ved en laurbærhæk er, at den aldrig taber sine blade og altid er flot grøn og tæt. Med en Prunus laurocerasus er du derfor […]

Read More