Havearbejde på et budget? Sådan gør man det

Havearbejde på et budget er et must for nogle, en sjov udfordring for nogle, og nogle vil bare ikke bruge for mange penge på deres have. Heldigvis er der mange forskellige måder at skabe en smuk have på med et lille budget. Vi har fundet ud af for dig, hvordan du gør dette.

Du kan have have på et lille budget ved at:

Lav en god plan
Brug af frø
Køb fra lokale, små planteskoler
Varer kan købes gratis eller billigt i genbrugsbutikker, loppemarkeder og Marktplaats
at tage en græsplæne
Planter til at skære
Lav dine egne ting af gamle materialer
Spar med en regntønde og kompostbunke
Når du læser videre, vil vi komme nærmere ind på ovenstående punkter. Derudover diskuterer vi også hvilke planter der egner sig til en have med et begrænset budget og vi forklarer hvorfor. Derudover kan du læse mere om tilbehør og dekoration, hvilken belysning der er bedst at vælge, om du kan få ting fra naturen og at din have ikke kun skal koste penge, men også kan generere penge.

Lav en plan inden du starter
Bare det at starte en have på et lille budget er sværere, end du måske tror. Overvej derfor altid først, hvor meget du vil bruge på haven. Tænk så over, hvordan din have skal se ud, og hvilke planter og materialer du skal bruge. Følgende elementer påvirker, hvad din have vil koste:

Fortov
Havemøbler
Blomster og planter
Plantekasser og plantekrukker
pottemuld
Plæne
Tilbehør og dekoration
haveredskaber
Ønsker du en græsplæne, skal du automatisk købe en plæneklipper. Vil du have mange blomster og planter, skal du også bruge penge på pottejord og gødning. Ønsker du brolægning, bør du (formentlig) også leje en brolægger. Det lyder selvfølgelig meget logisk, men det er omkostninger, som du skal tage højde for.

Ved at have en god plan på forhånd, får du indsigt i, hvad der er og ikke er muligt med det budget, du har valgt. Ved at få indsigt i omkostningerne kan I krydse jeres ønsker af mod hinanden.

Tip
Inden du begynder at lave en plan, så tjek om din have vender mod nord, øst, syd eller vest. Det er forskelligt fra sted til sted, hvilke planter du kan bruge, og hvilke materialer der er bedst egnede. Nogle planter vil for eksempel trives bedre i en sydvendt have end en nordvendt have. En sydvendt have har flere solskinstimer end en nordvendt have. Hvis din have vender mod nord, bliver den mere fugtig, og træet rådner hurtigere. Vælg derfor materialer som fx plastik.
Brug af frø
Det tager lidt længere tid og lidt mere indsats, men den billigste måde at få planter og blomster i din have på er at dyrke dine egne fra frø. Fordelen ved en pose frø er, at du ofte kan bruge den i nogle år. For der er meget mere frø i, end man kan bruge i haven.

Du kan vælge at dyrke årlige blomster eller planter, der holder længere end et år. Der er også blomster, der gensås hvert år, så man har frie blomster efter et år.

Nogle blomster, der selvsåer er:

Valmue
kæmpenatlys

Violet
Mexicansk tusindfryd
østindiske kirsebær
Jakobs stige
Glem mig ikke
Akeleje
nathætte
fingerbøtte
Morgenfrue
Hvis du vil købe frø, er det bedst at købe dem online. Du kan finde de bedste tilbud online. Du kan også spørge venner, familie eller naboer, om du kan få nogle frø af smukke blomster. Hvem ved, måske lykkes du endda at plante din have fuldt ud uden at bruge en eneste euro på det.

Køb fra mindre lokale planteskoler
Ønsker du at købe planter, er det (ofte) bedst at gøre dette på mindre lokale planteskoler. Dette er billigere end hos de større havecentre. Du kan købe en plante, der er mindre moden, for færre penge end en plante, der allerede er moden. Du skal vente et stykke tid, før planten i din have er færdigvokset, men det vil i sidste ende redde din pengepung. Er der ikke små lokale planteskoler i dit område, er det bedst at vente på gode tilbud hos de større havecentre. Der er altid gode tilbud at finde hos de store havecentre. Især i slutningen af ​​en sæson er der flere af disse at finde.

Genbrugsbutikker, loppemarkeder og Marktplaats
Hvis du vil bruge færre penge på blomster, planter, krukker, tilbehør og andre ting, kan du gå til genbrugsbutikker og loppemarkeder. Du vil blive overrasket over, hvad folk smider væk. Jeg synes altid, det er en fin udfordring at finde smukt tilbehør til små penge. Genbrug af ting er også godt for miljøet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Have

Her er hvad du skal huske på, når du holder en havefest

  I denne vanvittige corona-tid er det ikke en god idé at holde en havefest. Forhåbentlig kan vi holde fester igen i sommeren 2021. I denne blog diskuterer vi alle facetter, der har at gøre med at holde en havefest. På denne måde ved du hurtigt, hvad du skal være opmærksom på, og hvordan du […]

Read More
Have

Havearbejde på din altan er virkelig muligt! Vi forklarer, hvordan du gør dette

  En undersøgelse fra landsstyret i 2013 om boliger og byggeri viste, at 23 % af alle boliger kun har altan og ingen have. Du er sandsynligvis på denne side, fordi du kun har en altan og gerne vil vide, hvad du skal tænke på, når det kommer til havearbejde på en altan. I denne […]

Read More
Have

Laurbærkirsebær

Synes du også, at det er trælst, at forbipasserende og naboer har indkig i din have? Eller savner du noget grønt omkring dig, når det bliver køligere udendørs? En stor fordel ved en laurbærhæk er, at den aldrig taber sine blade og altid er flot grøn og tæt. Med en Prunus laurocerasus er du derfor […]

Read More